Eén van de belangrijkste principes in de osteopathie is dat er niet enkel op de klacht gewerkt wordt, maar dat het totale lichaam bekeken wordt. Zo kan het perfect zijn dat de oorzaak van uw klacht zich op een heel andere plaats in het lichaam bevindt. Deze manier van holistisch denken resulteert in een heel individuele aanpak. Elke patiënt wordt als uniek beschouwd en krijgt dan ook een individuele, specifieke aanpak.
Elk orgaan of gewricht moet een zekere beweeglijkheid hebben om gezond te blijven en goed te functioneren. Bij bewegingsdysfuncties kunnen klachten op verschillende gebieden ontstaan. De osteopaat zal de beweeglijkheid opsporen en herstellen. Bewegingsverlies kan ontstaan door een ongeval, ziekte, operatie, bevalling, slechte voedingsgewoontes… Bij bewegingsherstel wordt er op verschillende domeinen gewerkt: het bewegingsstelsel met de gewrichten, spieren en botten; het viscerale stelsel met de ingewanden en hun vliezen en het craniosacrale stelsel met de minimale beweging van schedelbotten en hersenvliezen.
Tenslotte probeert de osteopaat met een behandeling de zenuwgeleiding en doorbloeding te optimaliseren zodat het lichaam zichzelf beter kan genezen. Zo kan bijvoorbeeld een blokkade van de zesde borstwervel een gestoorde zenuwgeleiding geven naar de maag en kunnen maagproblemen ontstaan. Dit alles is wetenschappelijk gefundeerd.